Windenergie van Biertafel.nl

Windenergie van Biertafel.nl

Pieter Beije handelt in biertafels, verbouwt gewassen en produceert met twee windmolens genoeg energie voor zo’n 800 huishoudens.

Pieter Beije woont met vrouw en drie kinderen in de polder tussen Lelystad en Harderwijk. In 2001, na z’n afstuderen, nam Pieter het bedrijf over van z’n vader. Op zijn akkers verbouwt hij aardappels, uien, graan en suikerbieten. Pieter: “Het is leuk werken op de boerderij. Er is veel vrijheid, maar alles moet gebeuren wanneer het moet gebeuren. In die zin bepaalt het land en het weer.”

Al snel wilde Pieter meer doen dan gewassen verbouwen. Pieter: “Ik vond de techniek van windmolens wel mooi, ik had op de basisschool al eens een spreekbeurt over Lagerweij gehouden, de Nederlandse fabrikant van windmolens. Na informeren konden er twee windmolens gebouwd worden. Later hebben we ook de opslagloods vol gelegd met zonnepanelen

Rond 2001 nam Pieter in Duitsland ook een set uitklapbare metalen/houten tafels mee, zogenaamde biertafels. Daarna wilde hij in Nederland opnieuw zo’n setje kopen, maar kwam erachter dat ze in Nederland nergens werden verkocht. Via een handelaar kocht Pieter een hele pallet, en verkocht de rest via een website die hij samen met z’n buurman bouwde. Inmiddels is de handel in biertafels zo hard gegroeid dat Pieter ze per vrachtwagen inkoopt.

Pieter: “Als normale boer heb je maar een paar contactpersonen, zoals je boekhouder en je plantendokter. Ik vind het juist mooi om met dingen zoals windmolens en biertafels nieuwe mensen te ontmoeten. Alleen boer zijn vind ik maar saai.”

Heeft u een bedrijf en heeft u veel stroom nodig dan kunt u als altijd vragen naar de mogelijkheden.

Bel mij terug